Mesak: How to readme

Mesak - How to readme

Harmönia / Ausland Schläge, 2014

Skweee je glasbeni žanr, ki ima svoje začetke na Švedskem in Finskem. Je kombinacija enostavnih chiptune in sintetizatorskih bas linij, ki so mešane s funkom, R&B-jem in soul melodijami. Rezultat te kombinacije so gladke funky melodije, ki so večinoma instrumentalne, čeprav – kot povsod drugod - obstajajo tudi izjeme. Daniel Savio, švedski elektronski producent in DJ, je bil prvi, ki je skandinavski žanr poimenoval skweee. S tem imenom se nanaša na uporabo starih sintetizatorjev, iz katerih se v produkcijskem studiu skuša iztisniti ali »skweeezati« čim zanimivejše zvoke. Čeprav najdemo začetke žanra nekje v letu 2006, se je v zadnjih dveh letih ta hitro razširil z domačih skandinavskih tal v pravo malo globalno sceno. Danes najdemo založbe in producente, ki ustvarjajo skweee glasbo, po celem svetu. S kratkim uvodom v ta glasbeni žanr danes predstavljamo Howto Readme, drugi album elektronskega finskega producenta Mesaka.

Mesak je solo projekt finskega producenta Tatuja Metsätähtija, vodje založbe Harmönia, ki s švedsko založbo Flogsta Danshall predstavljata prvi in tudi glavni »skweee« založbi. Mesak prihaja iz Turkuja, mesta na jugozahodnem delu Finske, trenutno živi in glasbeno ustvarja v Berlinu. Njegova glasbena kariera se je začela v devetdesetih, v retro electro dvojcu Mr. Velcro Fastener. Danes Tatu Metsätähti izdaja muziko v solo projektih pod imenom Mesak, priznan pa je tudi kot boter predrznega skandinavskega glasbenega hibrida downbeata z imenom skweee.

Po zadnjem dolgometražcu »School of Mesak«, izdanem pri lastni založbi Harmönia, je Mesak sodeloval tudi pri drugih projektih. Ti se razprostirajo od electro funka s trojčkom BMMB do kavkaške fuzije rap bojev Ya Tosiba. Po vrnitvi s skupinske turneje iz Azije ob koncu leta 2013 se je preselil v novi studio in začel ustvarjati novo glasbo. Howto Readme je prvi Mesakov album, ki ima tudi vokalne komade: sodeloval je s finskim reperjem Claws Casteau in turškim MC-jem Ethniqueom Punchem. Pol leta po azijski turneji je imel Mesak že pripravljen svoj drugi album, ki ga je posnel in pripravil v berlinskem studiu Besser & Mehr.

Za nepoznavalce skweee žanra je Mesakova plata Howto Readme dober uvod v hibridno in plesno kombinacijo zvokov. Še posebej zanimiv je način razvoja komadov, saj nimamo občutka, da se je skandinavski žanr razvil iz striktnih glasbenih struktur elektronske plesne glasbe, kot so minimal techno in electro. Howto Readme se sliši kot v živo sneman album, v njem glasbene strukture niso tako močno in striktno določene kot pri žanrih, iz katerih se je skwee razvil. Gre za raziskovanje idej, ki spadajo pod teorijo improvizacije. V studijskem miksu je značilnost žanra tudi ta, da so »skweeezani« synthi kar precej glasnejši od bas podlage.

Dinamičen in s pomočjo sintetičnih tekstur obarvan album Howto Readme predstavlja kombinacijo ne tako znanih sekvenc in dokaj agresivnih tonskih variacij. Na trenutke nam do neke mere ponudi tudi strašljivo in nadnaravno izkušnjo, ki pod vplivom chiptunea in električnih distorziranih zvokov daje poslušalcu docela subjektiven vtis.

Plato sestavlja 10 komadov, ki kot celota delujejo ekstremno dobro. Prvi komad z naslovom »Taxeee Driver« je surova in hipnotična kompozicija zvokov: pravi skweee komad, v katerem ni fokusa na beatu in strukturi, ampak na kompleksnosti 8-bitnih chiptune sintetizatorskih zvokov. Za skandinavski žanr, ki se je do sedaj večinoma pojavljal v instrumentalni obliki, sta še posebej zanimiva komada »Friend’ey Edit«, v katerem lahko slišimo finskega reperja Clawsa Costeauja, in »Hilkat Garibaleri«, v katerem sodeljuje turški MC Ethnique Punch.

Synth pop, electro, chiptune, malo IDM-a, funka, soula, rhythm & bluesa in nekaj vzorcev minimal techna so sestavine, s katerimi je Mesak po skweeezovi recepturi pripravil plato Howto Readme.

Še ena zanimivost o skweee žanru. V večini se izdaja v formatu sedeminčnih vinilov. Prvi posnetki so bili samo v tej obliki, kasneje so se pojavili še v obliki 12-inčnih vinilov in seveda v formatu kasete, ki je danes zopet precej pogosta. Druženje analognih zvokov in magnetnih trakov v obliki kasete je kombinacija, ki se bo tudi letos pojavljala in širila na polju alternativnih žanrov. Kot končni napotek pa še tole. Za poglobitev v skweee žanr priporočamo blog Skweelicious, kjer najdete med vsebino tudi naraščajoči seznam glasbenikov tega zanimivega žanra, jasno pa je – kot je zapisal angleški novinar, Derek Walmsley - da veš, da gre za skweee tedaj, ko začutiš, da gre za skweee.

mesak.net