Omar Khorshid: Live in Australia 1981

Sublime Frequencies, 2014

Koncert, ki ga bomo danes poslušali, je zanimiv zaradi različnih reči. Najprej gre poudariti, da imamo pred seboj prvi uradni posnetek živega nastopa legendarnega egipčanskega kitarista Omarja Khorshida nekaj dni pred njegovo tragično smrtjo v avtomobilski nesreči. Kar je pri plati še posebej zanimivo, je vprašanje, zakaj točno ima egipčanski kitarist z libanonskimi koreninami koncert v oddaljeni Avstraliji? In to leta 1981, z žanrom in muziko, ki si jo težko predstavljamo tako daleč od domačih tal.

Razlog tega nastopa je v močnem migracijskem toku iz Libanona v Avstralijo. Ta se je pričel že okrog leta 1870, s tem pa so Libanonci postali najstarejša neangleško govoreča manjšina v Avstraliji. Največji migracijski tok po prvih preseljevanjih se je zgodil takoj po libanonski državljanski vojni leta 1975, ko je v Avstralijo prebegnilo čez dvajset tisoč libanonskih beguncev, ki danes v Sydneyju predstavljajo tri odstotke mestne populacije. Več o tej libanonski diaspori pa si lahko preberete tudi sami, saj na svetu živi več kot štirinajst milijonov Libanoncev, medtem ko jih je v matični državi zgolj štiri milijone.

Omar Khorshid je kitarist, rojen leta 1945 v Kairu. Svojo kariero je začel z manjšimi koncerti in igranjem v klubih, dokler ga ni Abdel Halim Hafez, eden najbolj znanih egipčanskih in arabskih pevcev, povabil, da se pridruži skupini Oriental Orchestra. Preko Abdela je Omar spoznal še Om Kalsoum, svetovno znano egipčansko pevko in filmsko igralko, in začel igrati v njenem orkestru. Leta 1973 se je Omar preselil v Libanon, kjer je svoje plate izdajal vse do leta 1981. Poleg njegove glasbene kariere je vredno omeniti še, da je bil Omar tudi filmski igralec in da je posnel filmsko glasbo za več kot deset filmov, čeprav zaradi nejasnih podatkov nekateri trdijo, da je ta številka tudi štirikrat večja.

Na posnetku, ki ga bomo danes poslušali, lahko slišimo glasbo, ki jo je Omar izdal pri egipčanskih in libanonskih založbah, kot so Voix De L’Orient in Voice of Lebanon ter še nekatere neizdane pesmi, kot je denimo »Al Rabieh«. Glede na to, da gre za kasetni posnetek živega nastopa, je kvaliteta zvoka izredno dobra. Kar se tiče vsebinskega dela, pa je jasno, da je bil Omar s svojo skupino v odlični formi, dokaz tega pa je mogoče slišati pri »Sidi Mansour«, kjer se razvije dolga in odlična ritmična izmenjava med Omarjem na kitari in Ibrahimom Tawfiekom na tolkalih.

Plata Live in Australia 1981 je polna elegance Khorshidove mikrotonalne arabske surf kitare, obenem pa lahko slišimo odlično spremstvo skupine in klaviatur Fouada Rohaiema, ki je mestoma precej surovo in agresivno, kot da bi se še vedno pisalo leto 1973 … Lahko gre za Khorshidov glasbeni odgovor na »Operacijo mladost pomladi«, vendar ostaja to vprašanje odprto.

Prepustimo se poslušanju koncerta, ki nosi s seboj še nostalgični in tragični pomen, saj so posnetki tega koncerta tudi njegovi zadnji; avtomobilska nesreča, 72 ur pred vrnitvijo v Kairo iz Avstralije, je namreč končala življenje najboljšega kitarista arabskega sveta.

Mohamed Amine, Khorshidov prijatelj iz otroštva in tudi član njegove skupine od leta 1975 do 1981, je koncert posnel in pripravil fotografije, ki spremljajo izdajo plošče pri založbi Sublime Frequencies. Obogatimo torej naša ušesa s prvim živim in uradnim posnetkom najboljšega kitarista arabskega sveta, Omarja Khorshida, in njegove skupine, nastale leta 1981 v Avstraliji le nekaj dni pred njegovo tragično smrtjo v avtomobilski nesreči.